Menu

Το Τέξας έγινε 46η πολιτεία που αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Σήμερα η Βουλή των Αντιπροσώπων του Τέξας αναγνώρισε ομόφωνα τη Γενοκτονία των Αρμενίων με το ψήφισμα 191 και τίτλο «Αναγνωρίζοντας τη Γενοκτονία των Αρμενίων».
Το Τέξας είναι η 46η πολιτεία των ΗΠΑ που αναγνώρισε την Γενοκτονία των Αρμενίων.

Η εκπρόσωπος της Αρμενικής Εθνικής Επιτροπής Νόρα Χοβσεπιάν δήλωσε: « Είμαστε ευγνώμονες στη Βουλή των Αντιπροσώπων του Τέξας για την δίκαιη και αταλάντευτη στάση της, που παρά τις πιέσεις που δέχθηκε από την Τουρκία, αποφάσισε να αναδείξει την ιστορική αλήθεια και να τιμήσει με το ψήφισμα αυτό τα 1,5 εκατομμύρια θύματα της Γενοκτονίας.

 

 

Πηγή: Αρμενικά

Εγκαίνια της έκθεσης «Η γενοκτονία των Αρμενίων»

Την έκθεση επιμελήθηκε ο αγιογράφος κ. Γκεβορκ Πολαντιαν και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως το Σάββατο 22 Απριλίου 2017.

Εγκαινιάστηκε με μεγάλη επιτυχία η έκθεση με θέμα «Η ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΑΡΜΕΝΙΩΝ» στη Βασιλική Αγ. Μάρκου την Τρίτη 18 Απριλίου στις 7.00 μ.μ. που οργάνωσε η εκκλησιαστική επιτροπή της Ορθοδόξου Αρμενικής Εκκλησίας "Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος" Ηρακλείου Κρήτης.

Την έκθεση τίμησε με την παρουσία του ο Αρχιεπισκοπος Αρμενίων ΓΙΕΖΝΙΚ ΠΕΤΡΟΣΙΑΝ που μίλησε για το θέμα της γενοκτονίας των Αρμενίων καθώς και ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπισκοπος Κρήτης κ. κ.ΕΙΡΗΝΑΙΟΣ που χαιρέτησε με την σειρά την εκδήλωση.

Στο θέμα της γενοκτονίας αναφέρθηκαν οι πρόεδροι της εκκλησιαστικής επιτροπής κ Α. Μπενάρδης και Χ. Βακιρτζιάν.

Την έκθεση επιμελήθηκε ο αγιογράφος κ. Γκεβορκ Πολαντιαν, αποτελείται από τέσσερις  ενότητες και θα παραμείνει ανοικτή για το κοινό έως το Σάββατο 22 Απριλίου 2017.

Α) Φωτογραφίες από τη γενοκτονία

Β) Φωτογραφικό υλικό από τη σύγχρονη Αρμενία

Γ) Φωτογραφικό υλικό από τη σημερινή παροικία της Αρμένικης εκκλησίας Ηρακλείου

Δ) Έκθεση αγιογραφίας καθώς και ψηφιδωτών από τον σύγχρονο Αρμένιο αγιογράφο κ. Γκεβορκ Πολαντιαν.

Ο Γκεβόρκ Πολαντιάν γεννήθηκε στο Γερεβάν της Αρμενίας 1978. Εκεί ολοκλήρωσε τη σχολική του εκπαίδευση και το 1993 ήρθε στην Ελλάδα, στην οποία ζει μόνιμα από το 1997. Με το καλλιτεχνικό στοιχείο να κυριαρχεί μέσα του ασχολήθηκε με την ζωγραφική απο τήν ηλικία των 25 ετών, υπό την καθοδήγηση του Αρμένιου ζωγράφου Γκράντ Αβακιάν. Εχει στο ενεργητικό του δύο σημαντικές εκθέσεις. Η πρώτη προσωπική του εκθέση ήταν το 2011 στήν Πύλη Αγ. Γεωργίου στο Ηράκλειο Κρήτης και η δεύτερη με τη συμμετοχή του στην ομαδική έκθεση εικαστικών αφιερωμένη στην Παγκόσμια ημέρα της Μητέρας το 2012 στην Πινακοθήκη του δήμου Νέας Ιωνίας. Στο πλαίσιο της εικαστικής του διαδρομής φιλοτέχνησε εκτός των άλλων, τοιχογραφίες, ψηφιδωτά και φορητές εικόνες. Έργα και εικόνες του βρίσκονται τόσο σε Εκκλησίες όσο και σε ιδιωτικές συλλογές σε Αμερική, Ευρώπη, Ρωσία, Αραβικά Εμιράτα και φυσικά στην Αρμενία και στην Ελλάδα. Φοίτησε στη σχολή Βυζαντινής Αγιογράφιας Αγίου Τίτου με δάσκαλο τον Γεώργιο Χειρακάκη και έλαβε βεβαίωση με διάκριση. Σε αγιογραφήσεις εκκλησιών δούλεψε υπό την καθοδήγηση μεγάλων δασκάλων Αγιογραφίας όπως ο Γεώργιος Χειρακάκης, ο Νίκος Βισκαδούρακης και ο αείμνηστος Μανώλης Μπετινάκης. Πρόσφατα του ανατέθηκε η αγιογράφηση της Εκκλησίας των Αγίων Μαρτύρων στο Κιέβο της Ουκρανίας αφιερωμένης στη Γενοκτονία των Αρμενίων.

 

 

Πηγή: cretalive.gr

Το Ρόουντ Άιλαντ αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και το Ολοκαύτωμα

Ένα ιστορικό γεγονός έλαβε χώρα στο Ρόουντ Άιλαντ των ΗΠΑ. Στις 13 Απριλίου, στο τοπικό Κοινοβούλιο, πέρασε ομόφωνα ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίστηκαν η Γενοκτονία των Αρμενίων και Ολοκαύτωμα των Εβραίων. Το ψήφισμα εισήχθη από την αντιπρόσωπο Katherine Kazarian η οποία συνεργάστηκε με τον συνάδελφό της Aaron Regunberg, προκειμένου να συντάξουν το τελικό κείμενο.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Κοινοβούλιο του Ρόουντ Άιλαντ φέρνει προς ψήφιση νόμο με τον οποίο αναγνωρίζονται μαζί δύο εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το armradio.am. Στην ομιλία του, ο εκπρόσωπος του τοπικού νομοθετικού σώματος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις προσπάθειες και τους αγώνες που κατέβαλλαν οι δύο κοινότητες, η αρμενική και η εβραϊκή, στην ανάπτυξη και την πρόοδο της μικρής αμερικανικής Πολιτείας. Μάλιστα, πρόσφατα πέρασε νόμος που εισάγει στα σχολεία μάθημα ιστορίας σχετικά με το Ολοκαύτωμα αλλά και τις γενοκτονίες που συνέβησαν στον πλανήτη.

Αυτή είναι άλλη μία νίκη για την Αρμενία. Θυμίζουμε ότι πάνω από τριάντα κράτη και σαράντα Πολιτείες των ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε καταδίκη και αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Νεότουρκους στις αρχές του 20ού αιώνα.

 

Πηγή: pontos-news.gr

"Η Γενοκτονία των Αρμενίων" στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου

Έκθεση φωτογραφίας με θέμα "Η Γενοκτονία των Αρμενίων" πραγματοποιεί η εκκλησιαστική επιτροπή της Ορθοδόξου Αρμενικής Εκκλησίας "Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος" Ηρακλείου Κρήτης, από τις 18 ως τις 22 Απριλίου, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου.
Η έκθεση θα περιλαμβάνει φωτογραφίες από την γενοκτονία, από την θρησκεία, τη σημερινή παροικία και τη σύγχρονη Αρμενία .

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Τρίτη 18 Απριλίου στις 19:00, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αρμενίων Γιεζνίκ Πετροσιάν και του Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου.

 

Πηγή: cretalive.gr

Καρντάσιαν, Cher & άλλοι απαιτούν να θυμόμαστε τη γενοκτονία των Αρμενίων

Η κοινότητα των Αρμενίων που κάνουν καριέρα στη βιομηχανία του θεάματος χαιρέτισε την πρεμιέρα της ταινίας "Τhe Promise" που κατάφερε να βρει διανομή στην Αμερική και να υπενθυμίσει σε όλους τη γενοκτονία που η Τουρκία επιμένει να αρνείται. Ανάμεσα σε αυτούς η Αρμενικής καταγωγής καλλιτέχνης Cher αλλά και οι αδελφές Κιμ και Κόρτνεϊ Καρντάσιαν βρέθηκαν στην πρεμιέρα της ταινίας στο Λος Άντζελες στο TCL Chinese Theatre της πόλης των Αγγέλων.

Το ιστορικό δράμα του σκηνοθέτη Terry George η γενοκτονία των Αρμενίων, αυτό το έγκλημα πολέμου που όρισε την ιστορία του 20ου αιώνα γίνεται αφορμή για να ξυπνήσει μνήμες ιστορικές αλλά και να υπενθυμίσει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται.

 

Μετά την προβολή η 36χρονη σύζυγος του Κάνιε Ουέστ έκανε ανάρτηση στο Twitter για την ταινία προτρέποντας το κοινό να δει και να "μάθει την ιστορία των ανθρώπων της Αρμενίας".

Τον Απρίλιο του 2015, η Kιμ και η αδελφή της Κλόε Καρντάσιαν ταξίδεψαν στην Αρμενία για οκτώ ημέρες. Λίγους μήνες πριν η αυτοκράτειρα των reality προχώρησε με ολοσέλιδη καταχώριση της στους Νew York Times για την ιστορία της οικογένειας της δική της εθνικής περηφάνιας και ανθρώπινης δικαιοσύνης.

Με αφορμή καταχώρηση στη Wall Street Journal που παρότρυνε τους πολίτες των ΗΠΑ "να σταματήσουν τη διαδικασία αναγνώρισης της γενοκτονίας" η Καρντάσιαν, αρμενικής καταγωγής που δεν ξέχασε την καταγωγή τη έχοντας βαφτίσει το πρώτο παιδί της στη Δημοκρατία της Αρμενίας τιμώντας τους παππούδες της, πλήρωσε για τη δική της απάντηση στους NYT γράφοντας:

 

"Τα ψέματα κάνουν πάντα καλά πρωτοσέλιδα και τα καλά πρωτοσέλιδα φέρνουν πωλήσεις περιοδικών. Αυτό είναι κάτι που εγώ και η οικογένειά μου έχουμε συναντήσει συχνά στο παρελθόν και πάντα το αφήναμε να περάσει. Αλλά όταν άκουσα για αυτή την ολοσέλιδη διαφήμιση των αρνητών της γενοκτονίας των Αρμένιων στη Wall Street Journal δεν μπορούσα να το αφήσω να περάσει έτσι".

Πολλοί ιστορικοί πιστεύουν ότι αν η Τουρκία είχε θεωρηθεί υπεύθυνη για τη γενοκτονία των Αρμενίων και είχε τιμωρηθεί για όσα είχε κάνει, το Ολοκαύτωμα μπορεί να μην είχε συμβεί. Το 1939, μια εβδομάδα πριν από τη ναζιστική εισβολή στην Πολωνία, ο Χίτλερ είπε: 'Ποιος, άλλωστε, μιλάει σήμερα για την εξόντωση των Αρμενίων;'. Εμείς το κάνουμε. Εμείς πρέπει να το κάνουμε. Πρέπει να μιλήσουμε γι’ αυτό μέχρι να αναγνωριστεί από την κυβέρνησή μας, διότι όταν αρνούμαστε το παρελθόν μας θέτουμε σε κίνδυνο το μέλλον μας" πρόσθεσε.

 

Συνεχίζοντας τις πολιτικές της παρεμβάσεις οι Καρντάσιαν και άλλοι υπενθυμίζουν τη ματωμένη ιστορία των χωμάτων της.

Η Cher, με πραγματικό όνομα Cherilyn Sarkisian, υποστήριξε με δικές της αναρτήσεις την Υπόσχεση/

“Ο Χίτλερ είπε ότι αν ξεχάσουν τους Αρμένιους, θα ξεχάσουν τους Εβραίους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να συμβεί κάτι τέτοιο σε άλλους. Πρέπει να κρατήσουμε την Υπόσχεση μας" είπε.

Άλλοι διάσημοι που έχουν υποστηρίξει ανοικτά την αναγνώριση της τουρκικής θηριωδίας είναι οι Λεονάρντο ΝτιΚάπριο, Μπάρμπρα Στρέιζαντ, Andre Agassi, αλλά και Τζορτζ Κλούνεϊ με την Αμάλ Κλούνεϊ.

 

Όλα τα έσοδα από την ταινία θα διατεθούν σε ΜΚΟ για την αρμενική κοινότητα αλλά και το Ίδρυμα του Έλτον Τζον κατά του AIDS.

Στισ 24 Απριλίου θα συμπληρωθούν 102 χρόνια από το έγκλημα πολέμου εις βάρος των Αρμενίων.

 

 

Πηγή: Cnn.gr

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Για να εξασφαλίσουμε τη σωστή λειτουργία του ιστότοπου, μερικές φορές τοποθετούμε μικρά αρχεία δεδομένων στον υπολογιστή σας, τα λεγόμενα «cookies». Οι περισσότεροι μεγάλοι ιστότοποι κάνουν το ίδιο. Περισσότερα...

Δέχομαι

Newsletter