Menu

Η βαρόνη Caroline Cox καλεί τη Βρετανία να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, από τους Οθωμανούς Τούρκους στις αρχές του 20ού αιώνα, ζήτησε από τη Βρετανία η βαρόνη Κάρολαϊν Κοξ, μέλος της Βουλής των λόρδων.

Η κίνηση αυτή, είπε, είναι απαραίτητη περισσότερο παρά ποτέ μια και οι Αρμένιοι γίνονται ξανά θύματα μια δεύτερης γενοκτονίας από τους Τούρκους αλλά και τους Αζέρους!

«Επισκέφτηκα την Αρμενία και το Ναγκόρνο Καραμπάχ με το HART, μια μικρή φιλανθρωπική οργάνωση που έχω ιδρύσει. Είδα βίντεο αποκεφαλισμών και βασανιστηρίων Αρμενίων αιχμαλώτων από το Αζερμπαϊτζάν. Κάποια από τα βίντεο τα είχαν καταγράψει οι δράστες με τα κινητά των Αρμενίων, τα οποία στα συνέχεια τα έστειλαν στις οικογένειές τους για να δουν τη φρίκη με τα μάτια τους. Επίσης κατέγραψα πολλές μαρτυρίες. Έστειλα έκθεση στο Φόρεις Όφις και θα κάνω αντίγραφο για τη Βιβλιοθήκη της Βουλής των Λόρδων», είπε η βαρόνη Κοξ μιλώντας στη βρετανική Βουλή.

 

Ο Τανέρ Ακτσάμ για την ανάγκη «θεσμικής έρευνας» για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ο κοινωνιολόγος, ιστορικός και συγγραφέας Τανέρ Ακτσάμ είναι ο πρώτος Τούρκος ακαδημαϊκός που τόλμησε να χρησιμοποιήσει δημόσια τον όρο «γενοκτονία» για τη σφαγή των Αρμενίων. «Επικηρυγμένος» από την Άγκυρα, σήμερα ζει στις ΗΠΑ και είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κλαρκ της Μασαχουσέτης, στην έδρα για την έρευνα και τη διδασκαλία της Γενοκτονίας των Αρμενίων.

Την ανάγκη έρευνας για τη Γενοκτονία των Αρμενίων από κάποιο αξιόπιστο θεσμικό όργανο υπογράμμισε ο Τούρκος ιστορικός, κοινωνιολόγος και συγγραφέας δρ Τανέρ Ακτσάμ, ο πρώτος Τούρκος ακαδημαϊκός που τόλμησε να χρησιμοποιήσει δημόσια τον όρο «γενοκτονία» για τη σφαγή των Αρμενίων.

Με αφορμή την εντολή Ερντογάν για σύσταση οργανισμού που θα αποδομήσει τα επιχειρήματα της αρμενικής πλευράς περί γενοκτονίας και θα εκπονήσει σχετική στρατηγική, ο Ακσάμ απηύθυνε ανοιχτή επιστολή επισημαίνοντας ότι ούτε στη βόρεια Αμερική υπάρχει επίσημος κρατικός οργανισμός που να ασχολείται με τη Γενοκτονία των Αρμενίων.

«Η μόνη αποστολή αυτού του νέου οργανισμού θα είναι να καταγράψει τις ποικίλες διαστάσεις αυτού του θέματος –όπως ο πολιτισμός, η ιστορία, η προπαγάνδα και ο νόμος και όχι μόνο η πολιτική– συνολικά. Επιπροσθέτως, στο πλαίσιο αυτής της απόφασης αναφέρθηκε ότι “ο οργανισμός θα είναι αυτόνομος, μια πρωτοβουλία της κοινωνίας των πολιτών που δεν θα συνδέεται απευθείας με την κυβέρνηση ή το κράτος”», σημειώνει ο Τούρκος ακαδημαϊκός.

Ο Τανέρ Ακτσάμ με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τη βράβευση του Τούρκου ιστορικού (φωτ.: clarknow.clarku.edu)

 

Σε κάθε περίπτωση, το νέο θα πρέπει να γίνει δεκτό με την αναγνώριση μιας άλλης πικρής αλήθειας ότι, όπως γράφει, «σήμερα, σε ολόκληρη τη βόρεια Αμερική δεν υπάρχει ούτε ένα ερευνητικό κέντρο ή ακαδημαϊκό πρόγραμμα σε κάποιο πανεπιστήμιο το οποίο να ασχολείται αποκλειστικά ή άμεσα με την αρμενική γενοκτονία ή που να δημιουργήθηκε για αυτό το λόγο».

Την ίδια ώρα υπάρχουν περίπου 250 προγράμματα αμερικανικών πανεπιστημίων που αφορούν τη μελέτη του Ολοκαυτώματος. Κάποια από αυτά είναι απλά ερευνητικά ινστιτούτα. Κι αυτό δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να καταπιεί εύκολα, με δεδομένο τα όσα πέρασε ο αρμενικός λαός από τους Τούρκους Οθωμανούς στις αρχές του 20ού αιώνα.

«Πλην των αφοσιωμένων και ανεκτίμητων προσπαθειών ποικίλων ανεξάρτητων αρμενικών ινστιτούτων, οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, και μεμονωμένων πανεπιστημιακών που συμβάλλουν με τις μελέτες τους στις Αρμενικές Σπουδές όπου εντάσσεται και η Γενοκτονία των Αρμενίων, δεν υπάρχει θεσμοποίηση αυτού του επιστημονικού πεδίου εντός της αμερικανικής ακαδημαϊκής κοινότητας ενώ συγχρόνως υπάρχει έλλειψη ερευνών και μελετών. Η μεγαλύτερη πρόκληση για περαιτέρω πρόοδο αυτού του τομέα είναι η απουσία των θεσμικών δομών εντός των αμερικανικών πανεπιστημίων», είπε.

Και όπως εξήγησε ο ακαδημαϊκός, δεν είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί η άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τη Γενοκτονία των Αρμενίων, χωρίς να υπάρχουν θεσμικοί οργανισμοί ή ινστιτούτα που θα απαντούν τεκμηριωμένα στη βιομηχανία της άρνησης.

«Θα ήταν ανόητο να υποθέσουμε ότι επειδή απλά κατέχουμε την αλήθεια των ιστορικών γεγονότων που είναι από την πλευρά μας, αυτός είναι ο μόνος παράγοντας που μακροπρόθεσμα θα καθορίσει ποιος θα επικρατήσει», τόνισε.

Ο Τανέρ Ακτσάμ εξέφρασε την ευχή, αυτή η τελευταία κίνηση της Τουρκίας, να θέσει σε συναγερμό την κοινωνία και να γίνει αντιληπτή η σπουδαιότητα του θέματος. «Ένας από τους πιο σημαντικούς τρόπους για να αντιμετωπιστεί η τουρκική άρνηση και ο νέος οργανισμός της Τουρκίας, είναι αυτός ακριβώς που γράφω: η θεσμοποίηση της έρευνας για την αρμενική Γενοκτονία, σε ένα ακαδημαϊκό περιβάλλον», έγραψε κλείνοντας την επιστολή του ο Τούρκος ιστορικός.

 

Μετάφραση: Πόπη Παπαγεωργίου.

 

Πηγή: pontos-news.gr

Κολοράντο: Θα αποφοιτούν από το Λύκειο μόνο εάν γνωρίζουν για τη Γενοκτονία των Αρμενίων

Ομόφωνα ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων του Κολοράντο το Νόμο 1336 – Ολοκαύτωμα και Σπουδές Γενοκτονίας στα Δημόσια Σχολεία, που θέτει ως προϋπόθεση για να αποφοιτήσει κανείς από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, να έχει διδαχθεί για το Ολοκαύτωμα και τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Την είδηση μετέδωσε η Αρμενική Εθνική Επιτροπή Κολοράντο (ANCA) εκφράζοντας τις ευχαριστίες της στους βουλευτές και τους γερουσιαστές που υποστήριξαν το νόμο, διασφαλίζοντας πως από την αρχή η κοινότητα των Αρμενίων θα συμπεριλαμβανόταν στη διαδικασία.

Για να υλοποιηθεί αυτή η εκπαιδευτική επιτυχία που μετατρέπεται και σε πολιτική η ANCA συνεργάστηκε με το Συνασπισμό κατά της Γενοκτονίας σε Παγκόσμιο επίπεδο και την Jewish Colorado.

Σπουδαίο ρόλο έχουν παίξει και οι οργανώσεις Αρμενική Εθνική Επιτροπή – Δυτική Επικράτεια, Αρμένιοι του Κολοράντο και ADL – Anti-Defamation League «που διασφάλισαν ότι η Πολιτεία του Κολοράντο έχει τα κονδύλια για να εφαρμόσει το νόμο».

Τα επόμενα βήματα είναι α) 3η ανάγνωση (οριστική και επίσημη ψηφοφορία) στη Βουλή, τις Επιτροπές της Γερουσίας β) 2η και 3η ανάγνωση στη Γερουσία, γ) υπογραφή κυβερνήτη.

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

 

Η Τσεχία αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων και άλλων χριστιανικών πληθυσμών

Με ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε ομόφωνα στη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης, η Γερουσία της Τσεχίας αναγνώρισε τη Γενοκτονία των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αλλά και ότι τα εγκλήματα των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου είναι εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ουσιαστικά αναγνωρίζονται τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που έγιναν κατά τη διάρκεια των δύο παγκόσμιων πολέμων.

Σε ό,τι αφορά στη Γενοκτονία των Αρμενίων, πρόκειται για τη συνέχεια του ψηφίσματος που υιοθετήθηκε από την Κάτω Βουλή τον Απρίλιο του 2017, και στο οποίο γίνεται σαφής αναφορά και στη «γενοκτονία και άλλων θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο».

«Είναι αξιοσημείωτο ότι για δεύτερη φορά μέσα σε τρία χρόνια το Κοινοβούλιο της Τσεχίας αναγνωρίζει επισήμως τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Πρόκειται για ένα ακόμα βήμα προς την πλήρη διεθνή αναγνώριση. Καλούμε και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ να πράξουν το ίδιο», δήλωσε ο Χαρούν Σιρινιάν, υπεύθυνος Τύπου της Ευρωπαϊκής Αρμενικής Επιτροπής για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία (European Armenian Federation for Justice and Democracy – EAFJD).

 

 

Πηγή: pontos-news.gr

Σαλίχ Ζέκι: Ο Τούρκος φονιάς των Αρμενίων που έγινε κομμουνιστής και πήρε ρωσικό επώνυμο

Αν και θεωρείται ως ένας από τους πιο βίαιους ενορχηστρωτές της Γενοκτονίας των Αρμενίων, ο Σαλίχ Ζέκι (Κουσάρκοφ) βρισκόταν, μέχρι πρότινος, κρυμμένος σε σκοτεινές γωνιές της ιστορίας. Φως στον ρόλο που διαδραμάτισε αυτό το πρόσωπο ρίχνει ο Αρσέν Αβαγκιάν, επικεφαλής του Τμήματος Γειτονικών Χωρών στο υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, δρ Ιστορικών Επιστημών και καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο του Γερεβάν που μελέτησε οθωμανικά, ρωσικά και γεωργιανά αρχεία.

Ο Σαλίχ Ζέκι γεννήθηκε το 1882 στη Σαμσούντα και ήταν Κιρκάσιος (Τσερκέζος). Ο πατέρας του μετανάστευσε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1864, με το μεγάλο μεταναστευτικό κύμα των Κιρκάσιων που προέρχονταν από το Κουμπάν του βόρειου Καυκάσου. Αρμενικές πηγές αλλά και μαρτυρίες που συνδέονται με την περίοδο της Γενοκτονίας των Αρμενίων αναφέρονται σε αυτόν ως το «Τέρας, ο Ζέκι». Αρχικά είχε θέση στη μικρή περιφέρεια Βερεκίου (Έβερεκ), στην Καισάρεια της Καππαδοκίας και στη συνέχεια έγινε κυβερνήτης στο Ντέιρ εζ Ζορ όπου βρισκόταν και το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Διάφορες πηγές αναφέρουν πως ο Σάλιχ Ζέκι ενορχήστρωσε την εξόντωση σχεδόν 200.000 Αρμενίων.

Δυστυχώς οι πληροφορίες για τη ζωή του πριν και μετά τη Γενοκτονία των Αρμενίων είναι ελάχιστες. «Όταν κοιτάμε τις πηγές, φαίνεται ότι εμφανίστηκε το 1915 και εξαφανίστηκε μετά το 1916» δήλωσε ο δρ Αβαγκιάν στο Armenpress. Παρόλο που ο Αβαγκιάν βρήκε πληροφορίες για τον Ζέκι σε οθωμανικές, ρωσικές και γεωργιανές πηγές, τα οθωμανικά αρχεία είχαν σχεδόν 210 αξιωματούχους με το ίδιο όνομα που κατείχαν κάποιο αξίωμα εκείνη την περίοδο, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στους ερευνητές.


Το βιβλίο «Karanlıkta Kalmış Bir Eylemci: İttihatçı Komünist Salih Zeki(Kuşarkov)», από τον εκδ. οίκο Sosyal Tarih Yayınları

«Επειδή έχω υπηρετήσει δύο φορές ως Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αρμενίας στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας του Ευξείνου Πόντου (BSEC) από το 2001 έως το 2005 και από το 2015 έως το 2019, και γιατί οι μονογραφίες μου και επιστημονικά άρθρα μου έχουν δημοσιευτεί στα τουρκικά στην Τουρκία –με άλλα λόγια είμαι αρκετά γνωστός εκεί–μου επέτρεψαν να χρησιμοποιήσω και να ερευνήσω τα οθωμανικά αρχεία» εξήγησε ο Αρμένιος αξιωματούχος. Επί έξι χρόνια ερεύνησε τα οθωμανικά αρχεία και συγκέντρωσε αρκετά αρχειακά ντοκουμέντα.

Σημαντικά στοιχεία για τον Σαλίχ Ζέκι υπάρχουν επίσης σε ρωσικά αρχεία, αλλά και σε γεωργιανά μια και έζησε στην Τυφλίδα από το 1925 έως το 1933.

«Τούρκοι συνάδελφοί μου, ιστορικοί, μου έδωσαν στοιχεία που βρίσκονται σε αρχεία στο Αζερμπαϊτζάν. Ο Ζέκι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εγκαθίδρυση της σοβιετικής κυριαρχίας στο Αζερμπαϊτζάν και αυτό αποδεικνύεται από αρχειακά ντοκουμέντα. Ήταν ο αντιπρόεδρος της επιτροπής που δούλεψε για την ανάπτυξη του λατινικού αλφάβητου του Αζερμπαϊτζάν αλλά και αρχισυντάκτης του περιοδικού Azerbaijani Dai Yildiz και της εφημερίδας Yeni Fikir» πρόσθεσε.

Ήθελε να αυτοκτονήσει;

Ο Ζέκι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υλοποίηση της Γενοκτονίας των Αρμενίων. Τον τοποθέτησαν κυβερνήτη του Ντέιρ εζ Ζορ επειδή ήταν γνωστός για τη σκληρότητα και τη βαρβαρότητά του. Τον πρότεινε ο κυβερνήτης της Συρίας Αμπντούλ Χαλίκ Ρεντά. «Ο Ρεντά έλεγε ότι ο προηγούμενος κυβερνήτης του Ντέιρ εζ Ζορ ήταν πολύ συμπονετικός προς τους Αρμενίους –δεν τους σκότωσε– ενώ παρείχε και καλύτερες συνθήκες για τους εκτοπισμένους Αρμενίους. Ωστόσο ο Ρεντά χρειαζόταν κάποιον που θα υλοποιούσε τα σχέδια που είχαν καταστρωθεί κατά των Αρμενίων», δήλωσε. Πολλά γεγονότα κατά την περίοδο της Γενοκτονίας των Αρμενίων συνδέονται με τον Ζέκι.

Συγκλονιστικό είναι, σύμφωνα με τον Αρμένιο αξιωματούχο, ότι ο Σάλιχ Ζέκι χρησιμοποίησε Αρμένιους που είχαν αλλαξοπιστήσει και είχαν εξισλαμιστεί ως εργαλεία για να σκοτώσει περισσότερους Αρμένιους.

«Έλεγε στους εξισλαμισμένους Αρμένιους να σκοτώσουν Αρμένιους. Να αποδείξουν την πίστη τους και να σκοτώσουν τους συμπατριώτες τους. Επίσης έπαιρνε ομάδες Τσετσένων από την περιοχή και τους χρησιμοποιούσε για να σκοτώσουν Αρμένιους. Υπάρχουν αρκετές μαρτυρίες και αναφορές επιζώντων που αναφέρονται στον Ζέκι. Το μέλος της Οθωμανικής Εθνοσυνέλευσης Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης λέει ότι συναντήθηκε με τον Σαλίχ και αυτός του είπε ότι μετάνιωσε που σκότωσε 60.000 Αρμενίους, που έκαψε παιδιά και πως ήθελε να αυτοκτονήσει. Το 1933, σε σύντομη βιογραφία του που γράφτηκε στη Μόσχα και ενώ περιγράφει την εξόντωση των Αρμενίων και τις μαζικές εκτοπίσεις, ο Σαλίχ Ζέκι ομολόγησε πως ”Ως κυβερνήτης φέρω την ευθύνη καθώς πήρα μέρος σε αυτήν την τρομερή ενέργεια”», είπε ο Αρμένιος διπλωμάτης.

Πώς πήρε το όνομα Κουσάρκοφ

Ο Ζέκι έφυγε από την Τουρκία το 1918. Το 1920 καταδικάστηκε σε θάνατο από τον Σουλτάνο αλλά η απόφαση έμεινε στα χαρτιά. Λίγο αργότερα έγινε κομμουνιστής και του δόθηκε το όνομα Κουσάρκοφ. «Ο Ζέκι έγινε κομμουνιστής και αξίζει να σημειωθεί ότι συνεργάστηκε με Αρμένιους εκείνη την εποχή. Αυτός ο άνθρωπος συνεργάστηκε με Αρμένιους κομμουνιστές αφότου είχε σκοτώσει χιλιάδες Αρμένιους. Την περίοδο που ήταν κομμουνιστής, τον βοήθησε ο Αναστάς Μικογιάν», πρόσθεσε.

Διάφορες καταστάσεις συνέβαλαν ώστε να παραμείνει κρυφή η αληθινή και σκληρή ταυτότητα του Ζέκι τόσο καιρό. Ρόλο έπαιξαν και δημοσιεύματα στα αρμενικά μέσα ενημέρωσης το 1918.

«Η τουρκική ιστοριογραφία δεν αρνείται την ύπαρξη του Σαλίχ Ζέκι αλλά υπάρχει ένα πρόβλημα: Δεν υπάρχει καμία μελέτη για αυτόν στην τουρκική ιστοριογραφία. Επίσης ενδιαφέρον είναι ότι, όσοι άγγιξαν ελαφρά την περίπτωσή του, ανέφεραν λάθος το επώνυμό του, συμβάλλοντας έτσι στην εξαφάνισή του από την ιστορία», σημείωσε ο Αβαγκιάν. Οι αρμενικές εφημερίδες έγραψαν ότι το 1918, ο Ζέκι και ο βοηθός του συνελήφθησαν και δολοφονήθηκαν από αρμενικά στρατεύματα κοντά στη Βηρυτό. Σύμφωνα με άλλες αναφορές, ο Ζέκι συνελήφθη και δολοφονήθηκε από Αρμένιους στη Συρία. Στην πραγματικότητα, τότε, ήταν στην Κωνσταντινούπολη, και στα τέλη του 1918 έφυγε για το Μπακού. Φοβόταν ότι θα φυλακιστεί για τα εγκλήματά του κατά των Αρμενίων, κάτι που συνέβη, σημειώνει ο Αρμένιος διπλωμάτης.

Ο Σαλίχ Ζέκι ήταν επίσης ένας από τους στόχους της επιχείρησης «Νέμεσις».

Αρκετοί από τους ανθρώπους που συνεργάστηκαν μαζί του γνώριζαν το αμφιλεγόμενο παρελθόν του. Όπως σημειώνει ο Αβαγκιάν, ο άνθρωπος που δολοφόνησε από επιλογή δεκάδες χιλιάδες Αρμενίους, πέθανε σε ηλικία 57 ετών, στις 3 Νοεμβρίου 1940, στη Μόσχα.

 

 

Μετάφραση: Πόπη Παπαγεωργίου, με πληροφορίες από το Armenpress.

Πηγή: pontos-news.gr

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter