Menu

Ναγκόρνο Καραμπάχ: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Αρμενίων στο Σύνταγμα

Μπροστά από τα γραφεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα δίνουν ραντεβού οι Αρμένιοι, την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για όσα συμβαίνουν στο Αρτσάχ (Ναγκόρνο Καραμπάχ).

Η συγκέντρωση διαμαρτυρίας έχει προγραμματιστεί για τις 17:00 και με αυστηρή τήρηση όλων των απαραίτητων μέτρων.

Οι Αρμένιοι ζητούμε την άμεση κατάπαυση του πυρός και να γίνει εμπάργκο στις πωλήσεις οπλικών συστημάτων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα καλούν όλους να ενώσουν τις φωνές τους μαζί τους για να σταματήσουν τα εγκλήματα πολέμου στην πολύπαθη χώρα αλλά και την Αρμενία.

 

Πηγή: pontos-news.gr

Αντιασφυξιογόνες μάσκες δώρισε η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής στην Αστυνομία

Δέκα αντιασφυξιογόνες μάσκες υψηλών προδιαγραφών, δώρισε στη Διεύθυνση Αστυνομίας Ροδόπης, η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής, ενισχύοντας με την ενέργειά της την υλικοτεχνική υποδομή των τοπικών αστυνομικών δυνάμεων εν όψει του δύσκολου έργου τους συνδράμοντας τις επιχειρήσεις διαφύλαξης των Ευρωτουρκικών συνόρων στον Έβρο.

Η παράδοση της δωρεάς πραγματοποιήθηκε από αντιπροσωπεία της Αρμενικής Κοινότητας με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Στεπάν Ματεοσιάν και τον Εφημέριο των Αρμενικών Ναών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αρχιμανδρίτη, Χοβαννές Σαγτζιάν, προς τον Αστυνομικό Διευθυντή Μιχάλη Σεβδυνίδη.

“Η Αρμενική Κοινότητα Κομοτηνής εκφράζει την εκτίμησή της προς το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας, και τις ευχαριστίες της για την προσφορά της στην κοινωνία”, επεσήμανε ο κ. Ματεοσιάν.

 

 

Πηγή: inkomitini.news

Με τον Μητροπολίτη Ορθοδόξων Αρμενίων & μέλη της Κοινότητας συναντήθηκε ο Κυρ. Μητσοτάκης

Με τον μητροπολίτη Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος, Κεγάμ Χατσεριάν, τον πρόεδρο, Παύλο Τσολακιάν και μέλη του Εθνικού Κεντρικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας Ελλάδος συναντήθηκε το μεσημέρι ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο Μέγαρο Μαξίμου. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπογραμμίστηκαν οι μακραίωνοι ιστορικοί δεσμοί μεταξύ Ελλήνων και Αρμενίων.

Ο κ. Μητσοτάκης εξήρε τη συνεισφορά και τη γόνιμη παρουσία της αρμενικής κοινότητας στην Ελλάδα και επιβεβαίωσε το αμείωτο ενδιαφέρον της κυβέρνησης για τη διατήρηση της πολιτιστικής ταυτότητάς της.

«Είστε ο πρώτος πρωθυπουργός, μετά από 125 χρόνια, που δέχεται την αρμενική κοινότητα επισήμως στο γραφείο του» ανέφερε ο πρόεδρος του Εθνικού Κεντρικού Συμβουλίου της Αρμενικής Κοινότητας, Παύλος Τσολακιάν.

 

 

Πηγή: ekirikas.com

Οι Αρμένιοι της Κομοτηνής ζητούν τμήμα αρμενικής γλώσσας στο Δ.Π.Θ.

Ξανά στο προσκήνιο ήρθε η δημιουργία Τμήματος Αρμενικής Γλώσσας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Τμήμα Γλώσσας Φιλολογίας και Πολιτισμού Παρευξείνιων Χωρών, με αφορμή τη μεγάλη θρησκευτική γιορτή της αρμενικής κοινότητας –αυτής του Αγίου Ιακώβου. «Σημασία έχει ότι είναι μια κουβέντα που έχει ξεκινήσει κατά τη διάρκεια της αρμενικής εβδομάδας που είχε γίνει πέρυσι με πρωτοβουλία του ΔΠΘ αλλά η δημιουργία του τμήματος δεν είναι κάτι που γίνεται αύριο, αλλά πρέπει να υπάρξει και μία πρωτοβουλία της αρμενικής δημοκρατίας να λειτουργήσει υποστηρικτικά», σχολίασε ο πρόεδρος της αρμενικής κοινότητας Κομοτηνής Στεπάν Ματεοσιάν, επί του σχεδιασμού για το ακαδημαϊκό τμήμα.

Υψηλή εκπροσώπηση στη γιορτή του Αγίου Ιακώβου
Όπως είπε ο κος Ματεοσιάν η γιορτή του Αγίου Ιακώβου είναι ιδιαίτερα σημαντική για τους Αρμένιους καθώς θεωρείται ότι ο Άγιος Ιάκωβος έσωσε δις τον αρμενικό πληθυσμό από λιμό και ως εκ τούτου ο εορτασμός της μνήμης του είναι πάντοτε ιδιαιτέρως πανηγυρικός.

Στην Κομοτηνή, λόγω του εορτασμού βρέθηκαν επίσης ο μητροπολίτης των ορθοδόξων Αρμενίων της Ελλάδας Κεγάμ Χατσεριάν, ο πρόεδρος των Αρμενίων Ελλάδας Παύλος Τσολακιάν και ο πρέσβης της Αρμενίας στην Αθήνα. Επίσης τις ευχές τους στην αρμενική κοινότητα έδωσαν όλοι οι τοπικοί άρχοντες και εκπρόσωποι φορέων και αρχών. 

Στο ψυχαγωγικό μέρος των εκδηλώσεων, την παράσταση έκλεψε το χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, που παρουσίασε ένα πρόγραμμα το οποίο ενδεχομένως να παρουσιαστεί και σε ευρύτερο κοινό, ενώ κέντρισε και ενδιαφέρον του Αρμένιου πρέσβη, που εμμέσως πλην σαφώς κάλεσε το συγκρότημα στην Αρμενία. 

Σύμμαχος στο αίτημα ο Δ. Χαρίτου
Τις εορταστικές εκδηλώσεις της Κομοτηνής παρακολούθησε και ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, σχολιάζοντας «είναι πολύ μεγάλη τιμή να παραβρεθώ με σεβασμό σε αυτή την σημαντική θρησκευτική λειτουργία της πίστης στις παραδόσεις των Αρμενίων. Αισθάνομαι διπλή χαρά που βρίσκομαι με τα μέλη της αρμενικής κοινότητας που είναι ένα δυναμικό κομμάτι της οικονομίας και με την πολιτιστική τους δραστηριότητα και τις όμορφες παραδόσεις κοσμούν και αποτελούν πλούτο στην πολυπολιτισμική κοινωνία του τόπου μας».

 

 

Πηγή: xronos.gr

Αποκαλυπτήρια μνημείου για τη Γενοκτονία των Αρμενίων στην Καλαμάτα (video)

Στο αίτημα της Αρμενικής Κοινότητας της Καλαμάτας για την κατασκευή ενός μνημείου αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Αρμενίων κατά το έτος 1915, ανταποκρίθηκε ο Δήμος Καλαμάτας. Έτσι σήμερα Κυριακή 17 Νοεμβρίου τελέσθηκαν τα αποκαλυπτήρια του μνημείου με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου των εν Ελλάδι Αρμενίων κ. Κεγάμ Χατσεριάν.

Στο επίκεντρο του Μνημείου βρίσκεται ένας σταυρός σκαλισμένος σε κόκκινο μάρμαρο από την Αρμενία, το χρώμα του οποίου συμβολίζει το αίμα των Αρμενίων, που μαρτύρησαν εξαιτίας της γενοκτονίας.

Στα αποκαλυπτήρια και στη θεία Λειτουργία παραβρέθηκε ο Πρωτοσύγκελλος της Μητροπόλεως Μεσσηνίας Αρχιμ. Φίλιππος Χαμαργιάς, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας, ο Δήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος, οι Βουλευτές Μεσσηνίας, Μίλτος Χρυσομάλλης, Περικλής Μαντάς και Αλέξης Χαρίτσης, οι Αντιδήμαρχοι Καλαμάτας, Δημοτικοί και Περιφερειακοί Σύμβουλοι και Μέλη του Κεντρικού Συμβουλίου και της Εθνικής Επιτροπής Αρμενίων Ελλάδος.

Είχε προηγηθεί Θεία Λειτουργία στην οποία χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος των εν Ελλάδι Αρμενίων κ. Κεγάμ Χατσεριάν, στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου των Εφεσίων, το οποίο έχει παραχωρηθεί από τον Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο, στην Αρμενική Κοινότητα Καλαμάτας, για την τέλεση των θρησκευτικών καθηκόντων τους.

 

Πηγή: messinialive.gr

Συνδρομή σε αυτήν την τροφοδοσία RSS

Στον διαδικτυακό τόπο μας χρησιμοποιούμε Cookies με σκοπό τη βελτίωση της online εμπειρίας σας. Επιλέγοντας να συνεχίσετε την περιήγησή σας σε αυτόν, αποδέχεστε αυτομάτως τη χρήση των cookies. Περισσότερα...

Πολιτική Απορρήτου - Όροι Χρήσης - Περιορισμός Ευθύνης - Επικοινωνία Σχετικά με Προσωπικά Δεδομένα
Αποδέχομαι

Newsletter